Aletta, dramatherapeut in Honduras | WereldOuders

Aletta, dramatherapeut in Honduras

Aletta vrijwilliger Honduras

Het begon met een google search “Drama therapeut buitenland” en het eindigde met een jaar vol nieuwe ervaringen, nieuwe vrienden en een nieuwe kijk op de wereld.

In februari 2015 zag ik toevallig een vacature van WereldOuders voorbijkomen. Ik heb meteen gebeld voor meer informatie. Na dit telefoongesprek en het lezen van de voorwaarden wist ik zeker dat ik dit wilde doen. En ook zal gaan doen!

Voor de instroom in juli werd ik helaas afgewezen maar ik gaf niet op. In het half jaar dat volgde heb ik meer werkervaring opgedaan, mijn CV bijgewerkt en mijn motivatiebrief extra mooi gemaakt. Ik kreeg in september het verlossende belletje dat ik was aangenomen! Er werd ontslag genomen, tickets geboekt en koffers gepakt.

Na eerst vijf weken taalschool kwam ik aan op Rancho Santa Fé in Honduras. Het werd een heftig, maar ook een geweldig jaar. Het eerste dat me opviel was hoe aanhankelijk de kinderen konden zijn. Ik werd al heel snel geknuffeld en kinderen kwamen zomaar op mijn schoot zitten. Ik schrok hier best van, maar kon me dit gedrag ook wel voorstellen.

Therapie geven ging hier anders dan in Nederland. De kinderen hadden een heel andere denkwijze dan die waaraan ik gewend was en ook door het taalverschil kwam ik soms in de knoop. Ik moest mezelf er vaak aan herinneren dat het soms ook alleen even genoeg was om een kind 45 minuten één op één aandacht te geven en niet te hoeven werken aan leerdoelen of problemen.

Naast therapie had ik ook nog een theatergroepje en een Women Impowerment groepje. Ik leerde op deze manier de kinderen op verschillende manieren kennen. Ik vond het soms moeilijk als ik in conflict kwam met een kind, maar het is ook niet mogelijk dat alle 469 kinderen je aardig vinden. De peuters waar ik mee werkte, vonden me in ieder geval wel heel aardig want die kwamen elke avond aanrennen als ze mij zagen. Dit was één van mijn favoriete momenten van mijn dag.

Ik heb in dit jaar veel geleerd. Vooral om wat flexibeler te zijn en dingen te aanvaarden omdat ze nu eenmaal zo zijn. Ik heb in dit jaar een nieuwe familie erbij gekregen en ik ben zeker van plan in een paar jaar weer terug te gaan naar Honduras.

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top