Annemijn en Carline, tandartsen in Nicaragua | WereldOuders

Annemijn en Carline, tandartsen in Nicaragua

Tandartsen in Nicaragua

In november 2016 reisden wij af naar Nicaragua om gedurende een kleine twee weken in het programma van WereldOuders, Casa Padre Wasson, een groot aantal kinderen te gaan behandelen. Op het terrein van het programma staat een medische kliniek, waarin ook een tandarts praktijkruimte is gevestigd. In het programma is geen lokale tandarts werkzaam. De kinderen worden alleen behandeld als er één keer in de zoveel tijd, een tandarts van buitenaf vrijwillig komt behandelen. In ons geval was dat een jaar geleden voor het laatst.

In de praktijkruimte staat een goed werkende tandartsstoel met multispray, een airrotor en een klein zuigsysteem. Ook was er een sterilisator aanwezig voor het steriliseren van materialen, maar dat was het dan ook! Alle materialen die we normaliter nodig hebben voor reguliere controle en behandeling hebben we daarom in Nederland gekocht en meegenomen naar Nicaragua. Vrienden, familie en tandheelkundige bedrijven hebben ons gesponsord om deze materialen te kunnen aanschaffen. Echt fantastisch! Om mét alle spullen langs de douane te komen was nog een hele kunst, maar het is ons gelukt!

Onze eerste werkdag begonnen we met het organiseren van de praktijk. Daarna hebben we dagelijks zo’n 20 patiënten behandeld. De arts van de kliniek, doctora Silvia, de twee verpleegkundigen en een van de ex-pequeños hielpen ons met het ophalen van de patiëntjes en andere organisatorische kwesties. Ze waren erg aardig en altijd bereid om te helpen.

De meerderheid van de patiënten die we hebben behandeld waren kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar, die in het programma wonen. We hebben ook een aantal lokale personeelsleden behandeld en een kind met een beperking, die uit Ometepe moest komen voor de behandeling. Ook zijn we begonnen met preventielessen: we gingen langs alle klassen op school om poetsinstructies te geven, wat de meeste kinderen superleuk en interessant vonden.

Over het algemeen vonden we de mondhygiëne van de kinderen redelijk in orde. Alle kinderen hebben wel een tandenborstel en poetsen drie keer per dag. In vergelijking met Nederland troffen we wel veel meer tandvleesontsteking en tandsteen aan.

We sliepen in het “visitorshuis” op het terrein van het programma. Erg leuk om tussen de kinderen te wonen op het terrein en onderdeel te zijn van deze bijzondere community. Tijdens ons verblijf vond ook de Nicaragua Volcano Challenge plaats van WereldOuders. Hierbij maken Nederlandse mountainbikers een tocht langs meren en vulkanen van Nicaragua en laten zich hiermee sponsoren. De bikers sliepen regelmatig in hetzelfde visitorshuis als waar wij verbleven en het was heel gezellig en goed om de ervaringen met hen te kunnen delen.

Al met al was het een fantastische ervaring om in dit land en deze omgeving ons vak uit te oefenen. Het is heel bijzonder om met deze kinderen te kunnen werken. Het zou heel mooi zijn als er jaarlijks tandartsen naar dit programma gaan zodat deze kinderen op regelmatige basis mondheelkundige zorg krijgen en hun gebit, ook in de toekomst, gezond blijft. We willen heel graag WereldOuders en al onze sponsors bedanken die ons bij dit project geholpen hebben!

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top