Haïti | WereldOuders

Haïti

In het familiehuis Kay St. Helene in Kenscoff in Haiti, wonen 430 kinderen die verweesd zijn of in de steek gelaten door familie. Ze komen uit armoedige omstandigheden waarin zij veelal werden geconfronteerd met geweld, criminaliteit en mishandeling. In het familiehuis krijgen zij een veilig thuis, de kans om kind te zijn en binnen een familiesfeer op te groeien. De kinderen wonen met 15-20 kinderen en twee ‘madams’ (verzorgsters) in een huis. Er zijn in totaal 19 huizen op het terrein. Alle kinderen krijgen onderwijs, van kleuterschool tot en met secondary school (onderbouw middelbare school), op het terrein van het familiehuis in Kenscoff. Naast de kinderen die in het famliehuis wonen, krijgen 551 externe kinderen ook volledige steun vanuit het familiehuis. Ze gaan ook naar school op het terrein van St. Helene. Tijdens het vervolgonderwijs tot en met universiteit wonen zij in het Don Bosco studentenhuis in Tabarre, Port-au-Prince. Momenteel wonen er 39 Don Bosco studenten op het terrein van St. Helene en wonen er nog 455 in de studentenhuizen.

Naast het familiehuis in Kenscoff, heeft NPH als een van de weinige organisaties in Tabarre, nabij Port-au-Prince, voldoende faciliteiten om kinderen met een beperking op te vangen en te voorzien van logopedie en fysiotherapie. Momenteel worden hier 85 externe kinderen ondersteund. Daarnaast is hier het babyhuis, voor kinderen van 0 tot 6 jaar gevestigd. Hier wonen momenteel 46 kinderen. 

Op het gebied van gemeenschapsprojecten heeft NPH naar aanleiding van de hevige aardbeving in 2010 de Angels of Light School opgezet. Hier gaan 778 kinderen uit de sloppenwijken naar school. 

St. Damien Kinderziekenhuis Haiti

Fr. Rick in het St. Damien Kinderziekenhuis Haiti
Fr. Rick in het St. Damien Kinderziekenhuis Haiti

In 1988 startte onze partnerorganisatie Nuestros Pequeños Hermanos (NPH) met hulp in Haïti in de vorm van een familiehuis. Gezien het uitzonderlijk hoge kindersterftecijfer aan chronische en behandelbare ziektes, werd naast het familiehuis het St. Damien Kinderziekenhuis in 1989 geopend. De medische programma’s van het St. Damien Kinderziekenhuis dragen bij aan de strijd tegen kindersterfte. Het ziekenhuis biedt 213 bedden en heeft o.a. een afdeling verloskunde, neonatologie, oncologie, chirurgie, HIV en intensive care.

Bekijk hier de trailer van een bezondere documantaire over het St Damien Kinderziekenhuis: The Land of High Mountains 

Reportage Haïti: Bouwen op de puinhopen van Port-au-Prince

NPH Haiti Kenson and Jean Francois
Cite de soleil, wereldouders
Cite de soleil, NPH WereldOuders

Het is 2010. Kenson en Jean Francois, twee vrienden van 23 jaar, studeren en runnen een cybercafé in Port-au-Prince, Haïti. Hun toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar dan beweegt de aarde onder Haïti. Een allesverwoestende aardbeving eist meer dan 200.000 levens en laat een al arm land aan zijn lot over. 

Lees hier het verhaal over Kenson en Jean Francois

Een kind in beeld: Cassandra ontwikkelt zich stapje voor stapje

Cassandra is geboren op 9 december 2013 in de sloppenwijk Cite Soleil in Haïti. Toen ze een half jaar oud was kwam ze in het St. Damien kinderziekenhuis terecht omdat ze ondervoed was en ernstige koorts had. Ook had Cassandra ademhalingsproblemen en verschillende, aanhoudende ziekten. 

Lees het verhaal van Cassandra

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top