Haïti | WereldOuders

Haïti

In ons programma Kay St. Helene in Kenscoff in Haiti wonen kinderen die uit armoedige omstandigheden komen, waarin zij veelal werden geconfronteerd met geweld, criminaliteit en mishandeling. Bij WereldOuders krijgen zij een veilig thuis, de kans om kind te zijn en binnen een familiesfeer op te groeien. De kinderen wonen met 15-20 kinderen en twee ‘madams’ (verzorgsters) in een huis. Er zijn in totaal negentien huizen op het terrein. Alle kinderen krijgen onderwijs, van kleuterschool tot en met secondary school (onderbouw middelbare school), op ons terrein in Kenscoff. Tijdens het vervolgonderwijs tot en met universiteit wonen zij in het Don Bosco studentenhuis in Tabarre, Port-au-Prince. Naast de kinderen die in het programma wonen bieden we ook ondersteuning aan kinderen in de gemeenschap. In totaal steunt WereldOuders in Haiti 3.795 kinderen.

Naast ons programma in Kenscoff, heeft WereldOuders als een van de weinige organisaties in Tabarre, nabij Port-au-Prince, voldoende faciliteiten om kinderen met een beperking op te vangen en te voorzien van logopedie en fysiotherapie. Daarnaast is hier het babyhuis, voor kinderen van 0 tot 6 jaar gevestigd.

Op het gebied van gemeenschapsprojecten heeft WereldOuders naar aanleiding van de hevige aardbeving in 2010 de Angels of Light School opgezet. Hier gaan kinderen uit de sloppenwijken naar school. 

St. Damien Kinderziekenhuis Haiti

Fr. Rick in het St. Damien Kinderziekenhuis Haiti
Fr. Rick in het St. Damien Kinderziekenhuis Haiti

In 1988 startte onze partnerorganisatie Nuestros Pequeños Hermanos (NPH) met hulp in Haïti in de vorm van een programma. Gezien het uitzonderlijk hoge kindersterftecijfer aan chronische en behandelbare ziektes, werd naast het programma het St. Damien Kinderziekenhuis in 1989 geopend. De medische programma’s van het St. Damien Kinderziekenhuis dragen bij aan de strijd tegen kindersterfte. Het ziekenhuis biedt 213 bedden en heeft o.a. een afdeling verloskunde, neonatologie, oncologie, chirurgie, HIV en intensive care.

Bekijk hieronder de trailer van The Land of High Mountains; een bijzondere documentaire over het St Damien Kinderziekenhuis.

“Mijn droom is om een bekende voetbalster te worden” #KeepDreamsAlive

Sheilove is een dertien jaar oud meisje wat sinds 2014 in ons programma in Haïti woont. Haar ouders waren niet in staat om financieel voor haar en haar broers en zussen te zorgen, vanwege de slechte omstandigheden waarin ze leefden. Bij WereldOuders vond Sheilove een veilige en stabiele thuisbasis. Ze krijgt hier medische zorg, gaat er naar school en ontwikkelt hier haar talent; ze kan namelijk heel goed voetballen!

Lees het verhaal van Sheilove!

Reportage Haïti: Bouwen op de puinhopen van Port-au-Prince

NPH Haiti Kenson and Jean Francois
Cite de soleil, wereldouders
Cite de soleil, NPH WereldOuders

Het is 2010. Kenson en Jean Francois, twee vrienden van 23 jaar, studeren en runnen een cybercafé in Port-au-Prince, Haïti. Hun toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar dan beweegt de aarde onder Haïti. Een allesverwoestende aardbeving eist meer dan 200.000 levens en laat een al arm land aan zijn lot over. 

Lees hier het verhaal over Kenson en Jean Francois

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top