Lucas is meervoudig gehandicapt | WereldOuders

Lucas is meervoudig gehandicapt

Kindverhaal Lucas Nicaragua

Lucas is drie jaar oud. Hij werd geboren met een hersenbeschadiging (cerebrale parese). Sinds hij een jaar oud is, neemt Lucas deel aan het Samaritano project in Casa Padre Wasson in Nicaragua. Dit project biedt kosteloos structurele hulp aan kinderen met een beperking uit de gemeenschap. Dankzij dit barmhartige project, bieden wij ook de allerarmsten kinderen met een beperking perspectief op een betere toekomst. Lucas werd geboren met een hersenbeschadiging én in extreme armoede, in een hutje zonder vloer en zonder deuren. Hij kon zijn spieren niet gebruiken en geen geluid produceren.

In Casa Padre Wasson is er een plan van aanpak gemaakt. Lucas zijn spieren worden gestimuleerd door herhaaldelijke bewegingen en aanrakingen. Te beginnen met de spieren in zijn rug, benen, mond en tong, zodat hij ooit in staat zal zijn om geluid te kunnen maken en te kunnen communiceren. In de toekomst hopen we ook de spieren in zijn armen te kunnen stimuleren zodat Lucas zelfstandig kan gaan zitten.

De therapeut heeft de moeder van Lucas geleerd hoe ze zelf met Lucas kan oefenen, want dagelijkse stimulatie zorgt voor meer resultaat.  De therapeut merkt dat Lucas vooruit gaat, dat hij wil bewegen en dat hij in staat is om geluid te produceren.

Lucas heeft nog een hele lange weg te gaan, maar na twee jaar intensieve therapie zijn we apetrots. Hij doet het goed, hij kan steeds meer geluidjes maken, hij blijft zichzelf verbeteren en het allerbelangrijkste… hij laat ons af en toe zijn prachtige glimlach zien!

Back to top