Corona in Haïti: eerste dode door virus in St. Damien Kinderziekenhuis | WereldOuders

Corona in Haïti: eerste dode door virus in St. Damien Kinderziekenhuis

Het coronavirus bereikte eind maart Haïti en treft nu ook ons St. Damien kinderziekenhuis. Op 9 mei is de eerste overledene aan de gevolgen van corona gemeld vanuit het ziekenhuis. Het gaat om een 3-jarig meisje dat is geboren met een hartafwijking. Het positieve resultaat van de test volgde nadat het meisje al overleden was. De komende weken worden er meer gevallen verwacht in het ziekenhuis.

Momenteel zijn er in Haïti in totaal 234 bevestigde corona besmettingen en achttien mensen zijn aan het virus overleden (cijfers van 14 mei). Het aantal onbevestigde besmettingen valt waarschijnlijk veel hoger uit. Experts verwachten een grote uitbraak van het coronavirus in het land, met tienduizenden besmettingen. "Het is een kwestie van tijd".

In Haïti, waar de sanitaire omstandigheden slecht zijn en waar de toegang tot voedsel en drinkwater beperkt is, kan de komst van het coronavirus verschrikkelijke gevolgen hebben, aangezien de bevolking zich al in een zeer kwetsbare situatie bevindt. Doktoren vrezen daarnaast ook voor de fragiele gezondheidszorg in Haïti. "Als een plaats als New York zo overweldigd kan zijn door het virus, hoe gaat Haïti hier dan mee om?"

Maatregelen
De afgelopen weken heeft het St. Damien Kinderziekenhuis er alles aan gedaan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het coronavirus. De ziekenhuizen hebben specifieke afdelingen omgebouwd tot gespecialiseerde coronavirusvleugels om virusgevallen aan te pakken wanneer ze binnenkomen. Er zijn handwasstations toegevoegd bij de ingang en iedereen die het ziekenhuis binnenkomt of verlaat wordt actief aangemoedigd om er gebruik van te maken, ook voorbijgangers. Al deze mensen worden ook gevraagd om hun omgeving te informeren over het belang van hygiëne, wat levens kan redden.

Handgel, maskers en voorlichting
Het ziekenhuis maakt daarnaast ook eigen desinfecterende handgel en zeep. Het maken van eigen handgel doet het St. Damien al sinds 2013 en bespaart het ziekenhuis per jaar ongeveer 3.000 dollar. De handgel zal waarschijnlijk nog duurder worden naarmate het coronavirus zich verder verspreidt. Van desinfecterende handgel is bekend dat het ziekteverwekkers doodt via hand en aanraking, een bekende manier van overdracht waardoor het COVID-19-virus zich zo gemakkelijk over de hele wereld heeft verspreid.

Door het coronavirus is er een explosieve toenemende vraag naar gezichtsmaskers en zijn ook de kosten van de maskers erg toegenomen. Zorginstellingen over de hele wereld hebben daarom moeite om voldoende uitrusting te verkrijgen hun personeel dat in direct contact staat met vermoedelijke coronagevallen. Haïti, het armste land van het westelijk halfrond, is hierin geen uitzondering. Daarom maakt het zorgpersoneel van het St. Damien, om de kosten te drukken en de voorraad op pijl te houden, zelf gezichtsmaskers van 100% polyester voor bescherming van zichzelf en alle patiënten. 'We hebben 4900 maskers gemaakt, wat buitengewoon is', zegt een van de doctoren.

Verder heeft het St. Damien een bewustmakingscampagne opgezet op het gebied van hygiëne in tijden van corona en zijn er verschillende maatregelen genomen binnen het ziekenhuis om de sociale afstand te kunnen waarborgen. Het ziekenhuispersoneel krijgt verschillende trainingen om corona te herkennen en te kunnen behandelen.

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top