Dappere Annabelle helpt getroffen Haïtianen na aardbeving | WereldOuders

Dappere Annabelle helpt getroffen Haïtianen na aardbeving

Annabelle Haïti

Annabelle (27) is student fysiotherapie en opgegroeid bij WereldOuders in Haïti. Vanaf jongs af aan heeft ze een bijzondere band met ons revalidatiecentrum dat therapie en onderwijs geeft aan kinderen met een handicap. Ze heeft er veel geholpen en dit heeft haar ook doen besluiten fysiotherapie te gaan studeren. Ze zit nu in haar laatste jaar.

Na de aardbeving besloot zij met 19 medestudenten fysiotherapie en ergotherapie om te gaan helpen in het getroffen gebied. De universiteit geeft de studenten hier vrij voor. Ze helpen met voorbereiden van hygiënekits en kledingpakketten, eten en drinken uitdelen, het zorgen voor mensen die gewond zijn en het ziekenhuis niet kunnen bezoeken en medisch materiaal uitdelen aan verpleegkundigen van het lokale ziekenhuis.

De helft van de groep vertrok naar Port-a-Piment en het andere deel, waaronder Annabelle vertrok naar Les Cayes. Onze directeur Pauline ontmoette Annabelle toen ze een paar jaar geleden in Haïti was en sindsdien hebben ze contact gehouden. Nu, na de aardbeving Whatsappen ze dagelijks. Lees hieronder het gesprek tussen Pauline en Annabelle.

Zondag 15 augustus:
Hoe gaat het daar Annabelle?

"De situatie hier is heel slecht. De meeste huizen zijn ingestort. De mensen hebben geen onderdak. Het is regenseizoen. Hele families zijn blootgesteld aan de heftige regen en wind. De toch al slechte wegen, zijn nu bijna onbegaanbaar. We proberen onderdak te creëren en hebben heel veel water, medicijnen en medische benodigdheden meegenomen. We helpen waar nodig."

Maandag 16 augustus:
Wij horen hier veel over het geweld van bendes in de regio waar jij zit, ben je veilig??

"We vermijden de wegen waar de bendes actief zijn. We slapen in tenten op de binnenplaats van een ziekenhuis. Als we 's avonds daar naartoe gaan, worden we begeleid. Maak je geen zorgen."

Dinsdag 17 augustus:
Hey, goedemorgen, hoe is het nu?

"Ik heb een verschrikkelijke nacht gehad. We probeerden in de tenten te slapen maar de regen en wind waren te heftig. Het begon om 8 uur 's avonds en ging de hele nacht door. De tenten stonden te trillen. Sommige stortten in. We hebben in het ziekenhuis geschuild. Om 5 uur vanmorgen stopte de regen. We maken nu first aid kits en voedselpakketten om uit te delen. Ik moet gaan."

Woensdag18 aug augustus:
Hoe ging het gisteren?

"Ik was tijdens die storm echt bang. Het brengt herinneringen terug aan de aardbeving uit 2010. Ook alles wat je overdag ziet en meemaakt. Onze trucks worden echt bestormd zodra de mensen ons zien. Ze kunnen niet anders. Ze hebben zo hard hulp nodig. Maar maak je om mij geen zorgen. 'I’m a warrior'. Ik wil helpen waar ik kan. Dankjewel dat je aan me denkt."

Hulp is nog steeds heel hard nodig. Help mee en doe een donatie op onze projectensite!

FacebookTwitterEmail
Back to top