De actualiteit van Guatemala | WereldOuders

De actualiteit van Guatemala

De gewelddadige geschiedenis van Guatemala laat zijn sporen na. Het land heeft te maken met sociale en economische problemen, criminaliteit, ongelijkheid en armoede. Heel veel armoede. Kwetsbare kinderen krijgen in ons familiehuis weer volop kansen.

Meer dan 70 procent van de bevolking van Guatemala leeft onder de armoedegrens (minder dan $ 2 per dag). 15 procent daarvan leeft in extreme armoede, en moet rondkomen van minder dan $ 1 per dag. 

Onderwijs tegen armoede 
Goede opleidingsmogelijkheden vergroten de kans om talenten te ontwikkelen en later een zelfstandig inkomen te kunnen genereren. Een sterk wapen in de strijd tegen armoede. Een vakopleiding volgen, van timmerman en naaister tot bakker of kok, is een belangrijk element van de middelbare schooltijd van onze kinderen. Zo ontdekken ze wat ze goed kunnen en leuk vinden. Een nationaal erkend certificaat is na het slagen voor het examen de kroon op hun werk en opent deuren.

In goede gezondheid
Vanzelfsprekend staat een goede gezondheid met stip op één. Als kinderen ziek zijn, kunnen ze überhaupt niet deelnemen aan een onderwijsprogramma. Wilmer (28) weet er alles van. Als kleine jongen kwam hij in ons familiehuis middelbarewonen nadat een verdwaalde kogel hem raakte en hij in een rolstoel was beland. Achttien jaar lang kreeg hij alle mogelijke zorg die wij konden bieden. Desalniettemin holde zijn gezondheid de laatste jaren achteruit en was een zeer risicovolle ingreep nodig. Wilmer liet zich niet uit het veld slaan en bleef positief en vastberaden. Hij vloog naar Valencia in Spanje en werd met succes geopereerd: zijn situatie is niet langer levensbedreigend. Binnenkort keert Wilmerterug naar Guatemala, waar we hem zullen blijven ondersteunen bij het afronden van zijn universitaire studie.

Dit is een artikel uit het WereldOuders Magazine, editie 07. In iedere editie gaan we in op de actuele situatie van een van de negen landen in Latijns-Amerika waarin we actief zijn. Klik hier om het hele magazine te lezen!

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top