Haïti stevent af op een humanitaire ramp
Lees verder
Gena Heraty, directeur van onze Special Needs projecten vertelt: “De situatie wordt alleen maar erger. Hier zijn alle wegen nog steeds geblokkeerd, dus geen toegang tot de stad of naar Tabarre. Zelfs naar de lokale markt kan niet. Gisteren overvielen de demonstranten verschillende bedrijven en vandaag doen ze hetzelfde. PAM en Caritas werden overvallen en al hun voedselvoorraden geplunderd. Verschillende bedrijven in Port Au Prince, Petionville en andere steden werden geplunderd. De mensen zeggen: ze zijn aan het winkelen en Ariël (de premier) mag betalen. Iedereen met voedselvoorraden krijgt ‘bezoek’.
Je kunt je voorstellen hoe het moet zijn voor die zieken, de zwangere moeders die moeten bevallen, mensen met beroertes, kinderen met aanvallen zonder hun medicijnen.
“In de ziekenhuizen kunnen veel patiënten niet naar huis en heeft het personeel natuurlijk problemen met komen en gaan. Degenen die er zijn, blijven dag en nacht. Phadoul organiseert voedsel voor hen in St. Damien maar er is bijna geen voedsel meer. Verschillende van onze medewerkers zitten vast in huis zonder voedsel en water. Je kunt je voorstellen hoe het moet zijn voor die zieken, de zwangere moeders die moeten bevallen, mensen met beroertes, kinderen met aanvallen zonder hun medicijnen. Alles is gesloten. Gisteravond is een medisch laboratorium dat medicijnen maakt in brand gestoken. Het nationale tv-station werd aangevallen en verschillende auto’s op de parkeerplaats werden in brand gestoken. Dit is slechts een glimp. Afgezien van dat alles zijn de bendes nog steeds erg actief”, vertelt Gena.
“Barbaarse gewelddadigheden doen de ronde op sociale media met dank aan de bendes. Een politie-inspecteur is gisteren in de kerk op brute wijze gedood door Lanmò san Jou (een van de bendes, red). Te barbaars om zelfs maar te beschrijven. Medewerkers ontwijken regelmatig kogels op weg van en naar het werk. Vandaag hoorden we zwaar geweervuur terwijl we in Tabarre waren. Veel mensen zijn gedwongen hun huis te verlaten. Op de rustigere dagen komen patiënten voor therapie. Andere dagen komen er maar heel weinig. Sommigen zijn gevlucht naar het platteland. Veel ontvoeringen in het weekend. Nog steeds weinig toegang tot benzine. Enorme rijen bij tankstations. Kosten van levensonderhoud torenhoog. Mensen zijn doodsbang als ze de weg op moeten en worden regelmatig beroofd”, aldus Gena.
Onze collega’s van NPH Haïti hebben het moeilijk, maar onze programma’s draaien zo goed en kwaad als dit gaat door. Al meer dan 35 jaar is onze partnerorganisatie actief in Haiti en zetten zij zich in voor de meest kwetsbare groepen. Ook of zelfs juist onder moeilijke omstandigheden. Vanuit de verschillende projecten die wij draaien buiten Port-au-Prince worden hulpprojecten opgezet voor de kwetsbaarsten uit de gemeenschappen.