Géhy helpt slachtoffers na aardbeving Haïti | WereldOuders

Géhy helpt slachtoffers na aardbeving Haïti

Géhy (33) uit Haïti kwam bij WereldOudes wonen toen hij negen jaar oud was. Na een ingenieursstudie in Port-au-Prince verliet hij ons programma en ging op eigen benen staan. Toen Géhy het verschrikkelijke nieuws over de aardbeving hoorde, kon hij niet anders dan helpen. Hij reisde samen met de teams van NPH/St. Luke af naar het zuiden van het land, het meest getroffen gebied. Géhy deelt in dit verhaal zijn ervaringen.

De aardbeving in 2010
“Op 12 januari 2010 maakte ik voor het eerst in mijn leven een aardbeving mee. Ik woonde toen in het in het programma van WereldOuders in Kenscoff. Het was super heftig zoals je je kan voorstellen. We hebben de dood meegemaakt.”

Troosteloosheid in het zuiden
“Na de aardbeving van 14 augustus ben ik naar het zuiden van het land afgereisd. Ik was vastbesloten om de slachtoffers van de aardbeving te helpen, maar was ook bang vanwege de onveiligheid in deze omgeving door de bendes. Om onze veiligheid te vergroten en onze doorgang in deze onstabiele regio te versnellen, maakten we de reis met de ambulance van NPH. Bij de eerste hindernis begaf onze ziekenwagen het helaas al. Gelukkig konden we snel reparaties uitvoeren en zo onze reis hervatten.”

“Langs de hele weg van de gemeente Aquin tot aan Les Cayes, waren barricades opgeworpen door mensen die steun zochten. We hebben er veel mensen ontmoet en hoorden verschrikkelijke verhalen die het menselijk begrip te boven gaan.”

“Ik heb wijken bezocht waar 80% van de huizen totaal verwoest zijn. We zagen slachtoffers op straat liggen en de enorme troosteloosheid in hun ogen viel meteen op. Hun gezichten spraken boekdelen.” 

Persoonlijk verlies
“Persoonlijk heb ik een oom verloren bij de aardbeving. Ondanks alle inspanningen om de plek waar zijn huis stond vrij te maken, is zijn lichaam nog steeds niet onder het puin gevonden. Hij was een goed mens en geliefd door de familie.”

De nood is hoog
“Dit weekend zijn we in Les Cayes om hulp bieden aan de slachtoffers. De nood in het getroffen gebied is hoog. De mensen hebben hier dringend behoefte aan medische verzorging, drinkwater, voedsel en bouwmateriaal. 

Haïti heeft jouw hulp nodig!
Help de slachtoffers en geef ze de nodige basisbehoeften!

FacebookTwitterEmail
Back to top