Geven na het leven; als je nog één keer op wilt komen voor wat je belangrijk vindt! | WereldOuders

Geven na het leven; als je nog één keer op wilt komen voor wat je belangrijk vindt!

Dankzij de giften van onze donateurs kunnen wij steeds meer kinderen in Latijns-Amerika een toekomst bieden in onze familiehuizen of bij hun biologische familie. Een toekomstperspectief dat zonder deze hulp onmogelijk was geweest. De donaties van onze donateurs zijn dan ook onmisbaar voor de kinderen! In dit artikel praten we je graag bij over de mogelijkheid om na je overlijden geld na te laten aan een goed doel als het onze. Want ook dan kun je ons (blijven) steunen en werken wij verder aan jouw idealen.

Een schenking doe je bij leven, een nalatenschap is een belastingvrije schenking na overlijden. Overweeg je zo’n nalatenschap? Dan is het belangrijk dat je dit opneemt in je testament. Het is niet voldoende om het zelf op papier te zetten: een rechtsgeldige nalatenschap leg je vast bij de notaris. Je snapt dat het nooit te vroeg is om hierover na te denken. Zoals je ook nadenkt over je testament als je een huis koopt, trouwt of kinderen krijgt. Als je WereldOuders ook na je leven wilt blijven steunen, kan dat op verschillende manieren. Je kiest de manier die het beste bij jou past.

Een erfstelling
Bij een erfstelling benoem je WereldOuders voor een bepaald percentage tot mede-erfgenaam. Je laat dan bijvoorbeeld alles aan je kinderen na minus het percentage dat u ons schenkt. Uiteraard kunt u WereldOuders ook als enige erfgenaam benoemen.

Legaat
Bij een legaat laat je een vast deel van de erfenis na. Je kunt hierbij denken aan een object, zoals een huis of een kunstwerk, maar ook aan een van tevoren vastgesteld bedrag. In het geval van een legaat leg je dus nu al het exacte bedrag vast dat je na je overlijden aan WereldOuders wilt schenken.

Fonds op naam
Wil je zelf bepalen waaraan WereldOuders jouw schenking besteedt omdat je bijvoorbeeld affiniteit heeft met een bepaald land of thema waarvoor wij ons hard maken? Vanaf 50.000 euro is er ook de mogelijkheid om je aan een concreet project te verbinden of ons een gerichte opdracht te geven. In dit geval bespreken wij dit heel graag persoonlijk met je, zodat we samen precies kunnen vaststellen waaraan je geld ten goede komt. Vervolgens neem je een 'fonds op naam’ op in je nalatenschap.

Belastingvrij
In bovenstaande gevallen hoef je geen belasting te betalen over je schenking. WereldOuders is als goed doel vrijgesteld van erfbelasting (successierecht). Je nalatenschap komt dus geheel ten goede aan ons werk voor de kinderen in Latijns-Amerika.

‘Een fluitje van een cent’
Meneer Lombert uit Arnhem (91 jaar) schenkt met grote regelmaat aan WereldOuders en heeft de stichting ook opgenomen in zijn testament: “Mijn buurman was in Latijns-Amerika in aanraking gekomen met het werk van WereldOuders en vertelde me dat het geld daar ontzettend goed terechtkomt, wat niet bij elke liefdadigheidsinstelling het geval is”, vertelt hij. Sindsdien steunt meneer Lombert ons. “Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld voor 10.000 euro een huisje laten bouwen voor een gezin in Haïti: Huize Lombert! Dat vond ik een mooi project waar ik graag aan wilde meewerken. Maar de volgende keer dat ik zo’n bedrag besteed, wil ik dat het terechtkomt bij een grotere groep kinderen die het direct nodig heeft. Een voedselproject bijvoorbeeld. Daar heb ik ook over gesproken met WereldOuders. In mijn testament heb ik samen met de notaris via een erfstelling een percentage van mijn nalatenschap gereserveerd voor WereldOuders. Een fluitje van een cent was het!’ 

De campagne Toegift.nl
Wil jij meer lezen over het nalaten aan goede doelen? Op de website www.toegift.nl leest u meer over de mogelijkheid om na te laten aan een goed doel en lees je verhalen van mensen die je voorgingen in het opstellen van hun nalatenschap. Zo kun je een weloverwogen keuze maken hoe je jouw idealen wilt laten voortleven. Toegift.nl is een initiatief van samenwerkende erkende goede doelen. Meer weten over het nalaten aan WereldOuders? Klik dan hier!

Nadenken over de eindigheid van het leven is niet gemakkelijk, maar weet dat je ook na je overlijden nog van betekenis kunt zijn voor anderen.

Dit is een artikel uit het WereldOuders Magazine, editie 04. Klik hier om het hele magazine te lezen!

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top