Jeugdontwikkeling: nú investeren in de toekomst | WereldOuders

Jeugdontwikkeling: nú investeren in de toekomst

‘Ik ben hard toe aan nieuwe inzichten’, schreef Jesus Rodriguez in zijn aanmelding voor de jeugdontwikkelingsconferentie in El Salvador, georganiseerd door onze partnerorganisatie NPH. Toen hij jaren daarvoor zijn intrek nam in het familiehuis in Bolivia had hij nooit durven dromen deze aanmelding ooit in te dienen, laat staan dat hij zou worden uitgenodigd.

Leergierig, dankbaar en voornemens alles uit de week te halen wat erin zat, toog Jesus naar El Salvador. En er zat veel in! Als een spons zoog de jonge Boliviaan alle nieuwe inzichten op. Voor pauzes was geen tijd, er stond altijd wel een workshop, reflectiemoment of teambuilding-, sport- of vrijwilligersactiviteit gepland. Het thema ‘Wie ben ik?’ liep er als een rode draad doorheen en dwong Jesus naar zichzelf te kijken: wie ben ik als persoon? Wie ben ik als broer? Wie ben ik in mijn gemeenschap en wie als leider?

Hard werken loont
Het doel van de conferentie was de deelnemers naar huis te sturen als zelfverzekerde, capabele en verantwoordelijke leiders. Maar daar houdt het niet op! Eenmaal thuis is het aan de hernieuwde leiders hun nieuwverworven kennis door te geven aan degenen die helaas niet zelf bij de conferentie aanwezig konden zijn. De ervaring die Jesus als eerste deelde, was de lastige klim naar de top van een hoge, grillige berg. Eenmaal boven besprak de groep hoe je met hard werken je doel kunt bereiken. Dat inspanning wordt beloond. Jesus: “Ik kwam terug met een schat aan nieuwe informatie. Over mezelf, maar ook over wat WereldOuders doet. Ik was gemotiveerd om actie te ondernemen en de leiding te nemen in het familiehuis in Bolivia.”

Geen woorden, maar daden
Jesus deed geen loze beloftes, want een jaar later maakt hij nog steeds gretig gebruik van alle handvatten die hij tijdens de conferentie in El Salvador heeft gekregen. Met nieuw elan leidt Jesus nog steeds Semillitas, een jeugdontwikkelingsprogramma in Bolivia voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. Hij leidt ook door het goede voorbeeld te geven; Jesus studeert Machinebouw, met als ultieme doel zoveel mogelijk terug te kunnen geven aan zijn omgeving. Hij hoopt een plek in de studentenraad van zijn universiteit te veroveren om nog meer gehoord te worden. Met nog vier jongere broertjes en zusjes in het familiehuis is Jesus als jongvolwassene een lopend voorbeeld van wat hij bij de conferentie heeft geleerd.

Jeugdontwikkeling bij WereldOuders
Het doel van WereldOuders is de levens van wezen en verlaten of benadeelde kinderen te veranderen. In de eerste plaats door ze een veilig, gezond en liefdevol thuis te bieden. Daarnaast krijgen de kinderen – om de cyclus van armoede te doorbreken – onderwijskansen om welke professionele droom dan ook na te streven. Sommige van deze kinderen zijn geboren leiders en ontwikkelen hun leiderschapskwaliteiten binnen het familiehuis. Vervolgens geven ze het goede voorbeeld in hun lokale gemeenschap of gaan ze aan het werk bij NPH/WereldOuders. Tot voor kort waren deze jongeren een toevallig ‘bijproduct’ van de inspanningen, maar sinds kort zijn er diverse programma’s voor jeugd- en leiderschapsontwikkeling.

Tal van jeugdgroepen
Specifieke jeugdgroepen in de familiehuizen bieden kansen voor jongeren om hun vaardigheden te laten groeien. In sportteams, koren en orkesten, theater- en dansgroepen of andersoortige jeugdgroepen leren ze over serviceleiderschap en service verlenen aan het huis en de gemeenschap. Ook zijn er wereldwijd inspanningen om meisjes te ondersteunen hun volledige potentieel te realiseren. Zoals de jongen vrouwengroep Chicas Poderosas, een programma dat jonge vrouwen een veilige plek biedt om hun ervaringen te bespreken en dat ze zelfvertrouwen geeft.

Leiderschapsconferentie
Een veilig en gezond thuis blijft prioriteit nummer één, maar er komt steeds meer focus te liggen op de ondersteuning van kinderen, die straks op volwassen leeftijd een belangrijke rol kunnen spelen in hun gemeenschap. Sinds 2010 organiseert NPH/WereldOuders jaarlijks de conferentie International Leadership Development Efforts, het jeugdontwikkelingsprogramma waar Jesus nog steeds zo enthousiast over praat. Elke conferentie brengt zo’n vijftig talentvolle scholieren van achtien jaar of ouder bij elkaar. Elk land waar WereldOuders actief is, mag afgevaardigden sturen. Andere initiatieven ter ontwikkeling van de jeugd zijn onder andere:
- Een leiderschapsontwikkeling workshop voor oud-deelnemers, waarin ze leren wat hun kennis in de praktijk te brengen;
- International Leadership Institiute voor studenten, waar ze Engels en leiderschapskwaliteiten leren;
- iLEAP: een intensieve training van vier weken voor voormalige bewoners van onze familiehuizen om ze te helpen in de leidende rol in hun huidige gemeenschap.

Dit is een artikel uit het WereldOuders Magazine, editie 05. Klik hier om het hele magazine te lezen!

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top