Kerst vieren met mijn WereldOuders familie | WereldOuders

Kerst vieren met mijn WereldOuders familie

Belen vond het verschrikkelijk om afscheid te moeten nemen van haar grootmoeder toen ze meer dan tien jaar geleden voor het eerst aankwam in Casa San Andres, de locatie van ons programma in Guatemala. Ondanks het gemis realiseert ze zich nu dat WereldOuders haar vele kansen heeft gegeven en dat ze mag dromen over een mooie toekomst. Het jaar 2022 voor Belen? De universiteit lonkt!

Belen was pas negen jaar oud toen zij begin 2010 bij WereldOuders kwam wonen. Ze herinnert zich die dag precies. Het was een zonnige dag in Casa San Andres toen ze met haar broers en zus het terrein op liep, nadat ze die ochtend met onze bus waren opgehaald bij hun grootmoeder in een van de armste buurten van Guatemala-Stad.

Grootmoeder Norma
Haar vader heeft ze nooit gekend. Belen ontmoette haar moeder slechts een paar keer. In 2014 ontving ze het trieste nieuws dat haar moeder was overleden. Haar beide ouders waren alcoholist en konden niet goed voor hun kinderen zorgen. Gelukkig nam grootmoeder Norma haar vier kleinkinderen met heel veel liefde en toewijding in huis. Hoe graag ze het ook had gewild, na verloop van tijd kon Norma het niet meer opbrengen om de kinderen te geven wat nodig was voor hun ontwikkeling.

Ze worstelden op school, konden niet lezen of schrijven, en het werd steeds moeilijker om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Belen's grootmoeder heeft professionele hulp gezocht en uiteindelijk konden de kinderen bij WereldOuders terecht. Het kostte Belen enige tijd om zich aan te passen aan haar nieuwe omgeving, maar dankzij de emotionele steun van therapeuten, zorgverleners en haar nieuwe vrienden lukte het haar zich thuis te voelen.

Kampvuur, ponche en tamales
De weken rond Kerst zijn bijzonder voor de kinderen in het programma. 'We creëren met elkaar een fijne kerstsfeer. We verheugen ons ieder jaar weer op de kerstmaaltijd bestaande uit traditionele 'Ponche' (warme fruitdrank) en tamales (een traditioneel Latijns-Amerikaans gerecht, dat bestaat uit een gestoomde maïsdeegrol met vulling van vlees, groenten, kaas, fruit of rijst) en natuurlijk de kleine cadeautjes en mooie brieven.' Belen's favoriete deel van Kerstmis is wanneer alle kinderen rond een kampvuur zitten en genieten van de warmte, muziek en elkaars verhalen. Belen heeft nog steeds een diepe band met haar grootmoeder, die gelukkig dichter in de buurt bij WereldOuders Guatemala is komen wonen en maandelijks haar kleinkinderen bezoekt.

Dankzij het OneFamily reïntegratieprogramma wonen Belen's oudere broer Kevin en jongere broer Franklin sinds 2016 weer bij grootmoeder Norma. Dit jaar zal Belen haar middelbare schoolopleiding en servicejaar afmaken. In 2022 wil ze psychologie gaan studeren aan de universiteit. In de toekomst zou ze graag met kinderen en jongeren willen werken zodat ze hen kan ondersteunen bij moeilijke thuissituaties.

'Dankzij WereldOuders heb ik vandaag een beter leven. Ik kan lezen, schrijven en heb de nodige ervaring om de wereld waarin we leven te begrijpen. Dit helpt me om realistische doelen te stellen en te dromen over een betere toekomst. Ik heb mijn oma, broers en zusje, maar prijs mij gelukkig deel uit te maken van de WereldOuders-familie!', aldus Belen.


Dit is een artikel uit het WereldOuders online magazine, editie drie. Klik hier om het online magazine te lezen.

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top