Marja zet zich in voor waardig afscheid Haïtiaanse kinderen | WereldOuders

Marja zet zich in voor waardig afscheid Haïtiaanse kinderen

Marja Oosterman is 61 jaar en uitvaartbegeleider in Nederland. Ze heeft zichzelf tot taak gesteld om na elke uitvaart die zij voor haar onderneming in Nederland mag begeleiden, een donatie te doen voor twee uitvaarten in Haïti. “Hoezeer het leven van Haïtianen ook verschilt van het onze, de liefde voor je kinderen is universeel. En het verdriet om hun heengaan dus ook", aldus Marja.

Terwijl blauwige wierook traag naar het plafond van de kapel kringelt, sterft het gezang en gesnik van de aanwezigen langzaam weg. Deze ouders staan voor de moeilijkste taak van hun leven: hun overleden kind achterlaten en proberen verder te gaan. Voor in de kapel zegent Father Rick in zijn smetteloos witte gewaad drie doodskistjes. Bij nader inzien blijken het kisten van papier maché. Met erbovenop al even smetteloze witte lakentjes met geborduurde kruisjes. Een bijna bovenaards gezicht in dit deel van de wereld dat zich kenmerkt door stof en vuil. De diensten vinden plaats in de kapel van ons St. Damien Kinderziekenhuis in Port-au-Prince. Dit ziekenhuis werd dertig jaar geleden gebouwd om het uitzonderlijk hoge kindersterftecijfer in het land terug te dringen. De 213 bedden verspreid over de afdelingen verloskunde, neonatologie, oncologie, chirurgie, hivbehandeling en intensive care zijn altijd vol.

Laatste hoop
Buiten, in de schaduw van bomen rondom het ziekenhuis, wachten zwangere vrouwen, moeders met zieke kinderen en soms hele families geduldig op hun beurt. Vaak hebben ze dagenlang gelopen om het ziekenhuis te bereiken. De plaatselijke artsen, bijgestaan door collega's uit het buitenland, zijn hun laatste hoop. Veel mensen leggen hun lot in de handen van voodooartsen en komen te laat naar het St. Damien. Daardoor sterven veel kinderen onnodig aan ziektes en kwalen die eigenlijk heel goed te behandelen zijn. “Omdat veel mensen hier straatarm zijn, kunnen de meesten een begrafenis of crematie niet betalen”, zegt Marja. “Een bescheiden afscheid kost 12 euro. De meeste mensen verdienen nauwelijks 8 euro per maand; een bedrag dat ze hard nodig hebben om niet om te komen van de honger. Daarom zien veel mensen geen andere uitweg dan hun overleden kindje achter te laten langs de kant van de weg, in de vrieskisten voor dit doel neergezet bij de kapel, of in het mortuarium van het County General Hospital, dat die naam eigenlijk niet zou mogen dragen.” Marja, zelf moeder van een zoon en dochter en trotse oma van twee kleinzoons, schudt haar hoofd: “Ik vind dat een onverdraaglijk idee.” 

Thuis in een doosje
Marja Oosterman las over het Uitvaartproject van WereldOuders in een brancheblad en was meteen diep geraakt. “Directeur Pauline Lemberger vertelde in dat artikel over ouders die hun kinderen thuis in een doos hielden omdat ze geen begrafenis konden betalen voor hun overleden kindje. Kun je je voorstellen: het is gemiddeld een graad of dertig in Haïti. Omdat iedereen met een hart heel goed begreep dat die ouders een waardig afscheid wilden, heeft Father Rick geregeld dat ze de begrafenis stukje bij beetje konden afbetalen om zo de waardigheid van de ouders te waarborgen.” Het is een van de voorbeelden van een eenvoudig maar waardig afscheid dat WereldOuders jaarlijks verzorgt voor 2.200 Haïtianen, onder wie veel kinderen. Want een op de vijf Haïtiaanse kinderen overlijdt voordat het vijf jaar wordt. “Na de dienst worden ze begraven of gecremeerd, wat de familie maar wil. Een mooi afscheid geeft nabestaanden grote troost'. En iedereen verdient dat – ook de allerarmsten van de wereld.”

Concreet bijdragen
Daarom wilde Marja iets doen, iets concreets. Ze meldde zich bij WereldOuders en bezocht Haïti om met eigen ogen te zien wat er nodig is. “Elk mens wordt negen maanden gedragen door een vrouw, ongeacht huidskleur, ongeacht waar je wordt geboren. Daarom vind ik het een mooi idee als het ook een vrouw is die een uitvaart begeleidt. Voor mijn gevoel is de cirkel dan rond. Het was een overweldigende ervaring om in Haïti de lichamen van veel kinderen en ook volwassenen te verzorgen. Ook de dag van de begrafenissen zelf vond ik ongelofelijk indrukwekkend. Het was heel bijzonder om daar te zijn en iets te kunnen doen.”Sindsdien zet Marja na elke begrafenis of crematie die ze in Nederland verzorgt, geld opzij om minimaal twee uitvaarten op Haïti mogelijk te maken. “Voorafgaand aan mijn bezoek aan Haïti heb ik een extra actie opgezet om minimaal 250 begrafenissen te kunnen verzorgen. Dit zijn er uiteindelijk 434 geworden.”

Nog niet te laat
In de kapel bij het St. Damien loopt de mis op zijn einde. Steun zoekend bij elkaar lopen drie moeders de kapel uit. Buiten, bij de ingang van het ziekenhuis, wachten als altijd lange rijen vrouwen die hopen dat het voor hun kind niet te laat zal zijn.

WereldOuders/Marja steunen?
Bent u benieuwd of uw bedrijf ook iets kan doen voor WereldOuders? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden! Daarnaast kunt u Marja steunen via haar eigen projectenpagina. Klik daarvoor hier

Dit is een artikel uit het WereldOuders Magazine, editie 09. Klik hier om het hele magazine te lezen!

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top