Onrust in Haïti door gewelddadige protesten houdt aan | WereldOuders

Onrust in Haïti door gewelddadige protesten houdt aan

Het is erg onrustig in Haïti. Sinds woensdag 6 februari zijn er in grote delen van het land gewelddadige protesten aan de gang. De demonstranten eisen het vertrek van president Jovenel Moïse. Hem wordt een gebrek aan leiderschap en corruptie verweten en daarnaast het onvermogen om de huidige situatie onder controle te houden. Ook is een belangrijke reden voor het gewelddadige protest de afnemende waarde van de Haïtiaanse Gourde (valuta in Haïti) en de alsmaar stijgende inflatie. Dit is voor de Haïtianen een zware tegenslag omdat hierdoor alles duurder is geworden; eten, drinkwater, openbaar vervoer, schoolgeld, medicijnen enzovoort.

Door de aanhoudende protesten in Haïti zijn grote delen van het land lamgelegd. De straten zijn erg onveilig en bedrijven zijn gesloten. Daarnaast zijn verschillende doden en gewonden gevallen. De demonstranten plunderen en steken autobanden en barricades in brand. De politie zet traangas in om de demonstranten uiteen te drijven. In de hoofdstad Port-au-Prince en in gebieden daarbuiten zijn verschillende buurten onbereikbaar voor verkeer nadat demonstranten wegen hebben geblokkeerd.

De situatie is zorgelijk omdat de voedselvoorraad bij vele inwoners in het land opraakt en men het niet veel langer kan volhouden. In familiehuis Kay St. Helene is de situatie ook zorgelijk doordat er geen drinkwater meer is voor de kinderen en het gas opgebruikt is. Daarom wordt er nu houtskool gebruikt om te koken. Er wordt momenteel gezocht om water, gas en andere benodigdheden te verkrijgen. 

Ook het St. Damien Kinderziekenhuis, vlak buiten Port-au-Prince, ondervindt grote problemen door de gewelddadige protesten. In dit kinderziekenhuis, dat in 2006 officieel geopend werd door onze partnerorganisatie NPH en jaarlijks zorg biedt aan 80.000 kinderen en volwassenen, is sinds 7 februari de noodtoestand afgekondigd. Dit houdt onder andere in dat leidinggevend personeel altijd aanwezig moet zijn om het ziekenhuis 24/7 draaiende te houden en het overige personeel 24-uurs diensten draait om zo het verkeer te minimaliseren. Zij worden namelijk met de ambulance vervoert van- en naar het ziekenhuis om zo de veiligheid van het personeel te waarborgen. 

Als gevolg van deze noodmaatregelen worden de brandstofreserves aangeboord wat onvermijdelijk zal lijden tot transportproblemen. Daarnaast zijn er extra kosten voor het ziekenhuis voor huisvesting en maaltijden voor alle werknemers.

Het St. Damien ziekenhuis staat door deze noodsituatie voor grote uitdagingen en heeft uw hulp dringend nodig om het ziekenhuis draaiende te kunnen houden en zorg te kunnen (blijven) bieden aan Haïtianen in nood!

Help daarom mee! Klik hier om een donatie te doen! Bron: NPH/Het Laatste Nieuws.
Foto: Hector Retemal, Agence France Presse (AFP).
Laatst bijgewerkt: 18-02-2019

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top