Opvoeden en onderwijzen in Mexico | WereldOuders

Opvoeden en onderwijzen in Mexico

Frenck (52) werkt als leraar Engels op de middelbare school behorend bij ons familiehuis in Cuernavaca, Mexico. Hij vertelt over zijn ervaringen als vrijwilliger en de verschillen in scholing tussen Mexico en Nederland!

"Het is maandagochtend, 6:20 uur. In het donker wandel ik met onze 150 kinderen bergafwaarts naar school. Ze dragen allemaal het schooluniform, een blauw poloshirt met een zwarte broek of rok en hebben ervoor gezorgd dat ze er piekfijn uitzien. Terwijl ik hier loop en naar die koppies kijk, denk ik: het verschil kan niet veel groter kan zijn dan mijn situatie op het gymnasium waar ik werkte in Rotterdam…

Onze kinderen komen vaak met een enorme achterstand bij ons binnen. Ze hebben geen of gebrekkig onderwijs genoten, of komen uit sociale milieus waar overleven centraal stond en onderwijs lage prioriteit had. Ze spreken over het algemeen gebrekkig Engels. Alle films, tv-series en populaire liedjes zijn in het Spaans, waardoor de kinderen zelden worden blootgesteld aan de taal die ik ze probeer te leren. Het helpt ook niet dat de school hier heel vroeg in de ochtend begint en de leerlingen vaak nog slaperig in de klas zitten.

Er zijn nog veel meer verschillen met mijn werk in Rotterdam. Zo is het schoolleven niet altijd strak georganiseerd, waardoor er veel lesuitval is. Als leraren ziek of afwezig zijn, worden de lessen niet opgevangen door andere leraren. In het huis is er wel elke dag een studie-uur, maar de discipline is daar ver te zoeken en veel kinderen staan niet echt te springen om nog meer studie na hun lange schooldag. Bovendien is een groepsbegeleider hier verantwoordelijk voor vijftig kinderen en dat is praktisch niet te behappen.

Ik help elke dag in het studie-uur, maar ik kan altijd maar een aantal kinderen echt van dienst zijn. De kinderen begrijpen vaak weinig van de teksten die ze moeten analyseren, weten niet hoe ze effectief gebruik kunnen maken van internet en hebben vaak geen idee hoe ze zich voor meerdere vakken moeten voorbereiden op toetsen. Het liefst zou ik al deze kinderen volop voorbereiden op hun toekomst. De cyclus van armoede doorbreken en ze een goede opleiding bieden die hen vooruit helpt. Stuk voor stuk dingen die voor de kinderen in Rotterdam altijd zo vanzelfsprekend waren".

Inmiddels heeft Frenck een actie opgezet omdat hij heel graag het onderwijs op de school die bij ons familiehuis hoort, wil verbeteren. Hij wil onder andere geld ophalen voor een nieuwe Engelse lesmethode, nieuwe Engelse leesboeken en overige leermiddelen. Klik hier om meer te lezen over zijn actie en een bijdrage te leveren! 

Dit is een artikel uit het WereldOuders Magazine, editie 05. Klik hier om het hele magazine te lezen!

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top