Wereld Gehandicapten Dag in Haïti door de ogen van de Nederlandse Lisette | WereldOuders

Wereld Gehandicapten Dag in Haïti door de ogen van de Nederlandse Lisette

"De laatste dagen hebben best wel indruk op mij gemaakt! Daarom wil ik graag mijn verhaal delen. Laat ik eerst mezelf voorstelen. Mijn naam is Lisette Palthe, ik ben 38 jaar oud en heb een twee jaar oude zoon genaamd Scott. Ik ben onlangs naar Haïti verhuisd voor het werk van mijn partner. Ook ben ik recentelijk begonnen met vrijwilligerswerk voor WereldOuders/NPH, wat hier in Haïti verschillende geweldige projecten heeft. 

Wereld Gehandicapten Dag
Donderdag 3 december was het Wereld Gehandicapten Dag. Doordat een aantal van de projecten van WereldOuders/NPH zich richten op revalidatie en onderwijs van kinderen en volwassenen met een beperking, werd deze dag drie dagen lang groots gevierd (verspreid over drie dagen door de coronapandemie). En wat een feest was het! Ik mocht fotograaf zijn tijdens deze drie dagen die gevuld waren met talentenjachten van zang, dans en toneel door alle kinderen, volwassenen en personeelsleden uit de projecten.

Drie dagen feest
De eerste dag van de festiviteiten werd opgedragen aan kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, die thuis wonen bij hun families en naar het Kay St. Germaine komen voor therapie en onderwijs. Ze dansten en zongen met veel enthousiasme. Wat heerlijk om te zien! Het personeel was zo trots op de kinderen net als de ouders en familieleden die naar het evenement kwamen om hun kinderen te supporten. 

Dag twee stond in het teken van de volwassenen die in het verleden een beroerte hebben gehad. Deze mensen krijgen ook therapie bij Kay St. Germaine. Als ik de verhalen van sommigen van hen hoorde, is het geweldig om te horen hoeveel vooruitgang velen van hen hebben geboekt. Bijvoorbeeld mensen die een jaar geleden niet konden lopen en nu staan te dansen op het podium!

De derde dag werd opgedragen aan de kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, die in Kay Christine in Kenscoff wonen en de personeelsleden van Kay St. Germaine en Kay Christine. De combinatie van deze twee groepen samen heeft echt de grootste indruk op mij gemaakt vanwege de hoeveelheid liefde, toewijding en plezier die in de zaal rondcirkelde. Het was hartverwarmend om te zien hoe goede vrienden iedereen met elkaar is. Er lijkt bijna geen verdeeldheid te zijn tussen personeel, kinderen en volwassenen. Iedereen zorgt voor elkaar als één grote gelukkige familie en dat is precies wat deze mensen nodig hebben!

Onder de armoedegrens
Ik woon nu pas ongeveer vier maanden in Haïti maar je hoeft hier maar een dag te zijn om een indruk te krijgen van de ontberingen waar de mensen van dit land mee te maken hebben. Het leven is moeilijk voor de gemiddelde Haïtiaan. Niet alleen leeft 80% van de Haïtianen onder de armoedegrens, maar de politieke instabiliteit en corruptie in het land hebben ervoor gezorgd dat de armen nog armer zijn geworden en de rijken nog rijker. Dit betekent dat er steeds meer criminaliteit is en ontvoeringen zijn. De bijna wekelijkse, gewelddadige protesten maken de straten zeer onveilig. Voeg hier het gebrek aan basisinfrastructuur aan toe zoals fatsoenlijke wegen, afval ophaaldienst, slechts een paar uurtjes elektriciteit per dag (als mensen geluk hebben) en geen schoon drinkwater.

Stel je voor dat je daarbovenop een beperking hebt. Of een kind met een beperking. Of nog erger (als dat mogelijk is) dat je als kind met een beperking verlaten wordt door je ouders! Des te meer besef ik me hoeveel geluk en hoe bevoorrecht ik ben om in Nederland te zijn geboren; gezond en met kansen. 

Tranen van geluk
Om dan tijdens dit weekend de blijdschap te zien op de gezichten van de kinderen en volwassenen van Kay St. Germain en Kay Christine, zorgde voor tranen van geluk, verbazing en vreugde voor hen. Ze hebben echt een plek gevonden waar ze zichzelf kunnen zijn en gelukkig kunnen zijn.

Het werk dat hier gedaan wordt is geweldig. De projecten werken allemaal met lokale medewerkers, die gefaciliteerd worden om zich zo goed mogelijk in te kunnen inzetten voor de kinderen en volwassenen en om hen hoop te geven en een betere toekomst. Daar gaat het om. En ze doen het zo goed!

Heel veel respect! En bedankt dat ik deel mocht uitmaken van deze drie prachtige dagen. Ik kijk er naar uit om meer te zien! 

Liefs,
Lisette"

Foto: Photo's by Set

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top