WereldOuders luidt de noodklok voor Haïti | WereldOuders

WereldOuders luidt de noodklok voor Haïti

“Het is nog nooit zo slecht geweest”, zegt Father Rick Frechette, directeur van partnerorganisatie NPH in Haïti. En dat wil wat zeggen in een land dat al jaren wordt geteisterd door armoede, geweld en natuurrampen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2017, beloofde president Jovenel Moïse de bewoners van Haïti ‘voedsel op elk bord en geld in elke zak’. Dat klonk veelbelovend na decennia van dictatuur. Maar het was een loze belofte: de koopkracht van de Haïtianen daalde alleen al dit jaar met 20%. Sinds vorig jaar de brandstofprijzen met 51% werden verhoogd, wordt het land geplaagd door sociale onrusten en politieke instabiliteit. Het openbare leven ligt stil. Bedrijven gaan failliet, scholen sluiten de deuren, de bevoorrading van winkels gebeurt nog maar sporadisch en de prijzen van voedsel stijgen. De armoede neemt toe, afval en een toenemend gebrek aan hygiëne veroorzaken ziekten en doden, de mortuaria puilen uit: de situatie lijkt uitzichtloos.

Onze kinderen
Gelukkig zijn de kinderen die bij ons wonen in Kenscoff en Tabarre nog altijd veilig. Wel is er een nijpend tekort aan water. Omdat watertrucks ons door wegversperringen niet kunnen bereiken, halen de kinderen zelf water. Dat moet echter nog wel worden behandeld met zuiveringstabletten en die zijn schaars. Er is ook nog maar voldoende gevarieerd voedsel voor een aantal weken. De school is niet altijd open, maar we houden de kinderen bezig en verzinnen activiteiten om hen bezig te houden en af te leiden. Zwaarder is het voor de vele kinderen die wél bij ons naar school gaan, maar bij hun familie in omliggende gemeenschappen wonen. Voor hun is de school nu vaak niet te bereiken. We proberen zo goed mogelijk met hun in contact te blijven en ze waar mogelijk financieel te ondersteunen. Als een kind ziek wordt, sturen we een ambulance om het op te halen.

Ambulances draaien overuren
De enige voertuigen die de wegversperringen meestal mogen omzeilen, zijn ambulances. Hiervan bezitten we er drie. We zetten deze nonstop in voor de meest ernstige gevallen en om personeel van en naar ons kinderziekenhuis in Port-au-Prince te vervoeren, het St. Damien. Het St. Damien is als een van de weinige ziekenhuizen in het land nog steeds operationeel. Ondanks een tekort aan brandstof, water, voedsel en stagnerende bevoorrading van geneesmiddelen en andere medische hulpmiddelen, blijven artsen en verpleegkundigen er alles aan doen om zoveel mogelijk vrouwen en kinderen goede medische zorg te bieden. De Eerste Hulp, verloskunde en de Intensive Care zijn 24 uur per dag bemand.

Veiligheid heeft prioriteit
In deze tijden van crisis riskeren de medewerkers van onze projecten hun leven om naar de programmalocaties te komen en om bijvoorbeeld boodschappen te doen als de winkels open zijn. Bendeleden weten precies wie onze medewerkers zijn en wanneer ze boodschappen doen; en ze weten vooral: dan hebben ze geld of eten bij zich. Beveiliging is dan ook een punt van grote zorg en aandacht. Zowel in Kenscoff als in Tabarre nemen we maatregelen om extra gewapende bewakers in te zetten. Het heeft immers onze hoogste prioriteit onze kinderen, patiënten en medewerkers veiligheid te bieden – ondanks de extra kosten die dat met zich meebrengt.

Verscheurd en vergeten
Het is maar de vraag of en wanneer er verbetering optreedt in de situatie in het land. Voorlopig lijkt die niet in zicht en elke dag dat de chaos aanhoudt en de wanhoop onder de bevolking groeit, neemt de onveiligheid toe. De media en internationale gemeenschap lijken Haïti vergeten te zijn. WereldOuders luidt de noodklok voor dit land in crisis, dat ons zo na aan het hart ligt. We doen een beroep op u om het verhaal te delen en de bevolking daar te steunen. Uw bijdrage komt direct ten goede aan degenen die het ‘t zwaarst hebben in dit verscheurde land.

Help het St. Damien kinderziekenhuis. Zij hebben uw hulp heel hard nodig! Klik voor meer inforamtie en om een bijdrage te leveren. Alvast heel veel dank!

Dit is een artikel uit het WereldOuders Magazine, editie 09. Klik hier om het hele magazine te lezen!

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top