WereldOuders maakt zich hard om migratie te voorkomen | WereldOuders

WereldOuders maakt zich hard om migratie te voorkomen

De ‘menselijke karavaan’ die Centraal-Amerika doorkruist, haalt geregeld de voorpagina’s. De Amerikaanse president Trump heeft duizenden soldaten naar de grens met Mexico gestuurd om deze te bewaken. En toch verlaten mensen huis en haard om de gok te wagen. Hoe wanhopig zijn zij dat zij zo’n keuze maken? Als toonaangevende kinderopvangorganisatie in deze regio, zet WereldOuders zich in om de situatie te begrijpen en te verbeteren. Nidia Rodas, directeur Social Work in Honduras, vertelt erover.

Geschat wordt dat de ‘menselijke karavaan’ in totaal uit zo'n 8.000 mensen bestaat van wie zeker 2.000 kinderen. Vanuit onder meer Honduras proberen zij via Mexico de VS in te komen, in de hoop op betere levensomstandigheden en kansen. De kans daarop lijkt klein. Nidia Rodas: “De Hondurese bevolking heeft het moeilijk. De kosten van levensonderhoud zijn hoog, terwijl veel mensen van slechts één dollar per dag moeten rondkomen. De gaskosten stijgen bijvoorbeeld, mensen hebben geen of weinig toegang tot formele werkgelegenheid en de armoede groeit. Ook de politieke instabiliteit in het land houdt aan. Wie door de hoofdstad Tegucicalpa loopt, kan niet om de sociale problemen van het land heen: criminaliteit, straatkinderen en drugsverslaafden tekenen het straatbeeld.” 

De situatie is uitzichtloos
“Geweld, onveiligheid en werkloosheid: de situatie lijkt uitzichtloos, ook, of misschien wel juist, voor kinderen. Hun ouders kunnen de kosten voor educatie en gezondheidszorg niet betalen en zijn niet altijd in staat hun kinderen te beschermen. Een van de weinige mogelijkheden die voor kinderen overblijft, is zich aansluiten bij de bendes die het land teisteren. Velen slaan op de vlucht om dit te ontlopen: ’Ik moest mijn land wel verlaten. Als ik dat niet had gedaan, had ik me bij een bende aan moeten sluiten’. Ik heb het een kind horen zeggen. Ik geloof niet dat er in Honduras nog één gezin uit de lagere- en middenklasse is waarvan nog niemand is vertrokken. In 2017 meldde het Nationaal Instituut voor de Statistiek van Honduras (INE) dat meer dan 30 procent van de migrerende bevolking jonger was dan achtien jaar.”

Risico’s op de vlucht
“De risico’s tijdens de reis zijn legio. Volgens studies van het INE zijn de grootste die voor de gezondheid, onveiligheid en discriminatie. Bovendien is aan eten en onderdak komen onderweg moeilijk. De onzekerheden waarvoor ze zijn gevlucht, komt de ‘menselijke karavaan’ onderweg wéér tegen, vooral de vrouwen en kinderen. Gezinnen vallen uit elkaar en verliezen het contact.”

Het voorkomen van migratie
“WereldOuders zet zich in om de migratie in te dammen, om kinderen en hun families een menswaardig alternatief te bieden met elkaar en in hun eigen land. We stellen onderwijsbeurzen ter beschikking van de kinderen in onze familiehuizen en in de omliggende gemeenschappen, evenals voedsel en huishoudelijke producten. Via het zogeheten ‘NPH OneFamily’-programma ondersteunen we kinderen die vanuit onze familiehuizen terug zijn gegaan naar hun familie. Verder verzorgen we studiebegeleiding, kinderopvang voor alleenstaande moeders en eten via een gaarkeuken. We zorgen kortom zo goed mogelijk voor hen die (alleen) achterblijven in Honduras.”

Voorzien in de basisbehoeften
“We werken daarbij samen met andere organisaties die zich op kinderen richten, zoals scholen, gezondheidscentra, gemeenschapsleiders, en nationale en internationale instanties zoals DINAF, de nationale organisatie voor jeugdzorg, en de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Ons doel bij deze programma’s is om kinderen en gezinnen dermate te versterken dat ze niet langer emigreren. We willen kinderen en hun families een plek geven om te wonen, te eten, naar school te gaan en een inkomen te verdienen. De basisbehoeften kortom, maar helaas zijn die in Honduras niet zo vanzelfsprekend.”

Dit is een artikel uit het WereldOuders Magazine, editie 06. Klik hier om het hele magazine te lezen!

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top