WereldOuders biedt onderwijs | WereldOuders

WereldOuders biedt onderwijs

Alle kinderen in de familiehuizen (ruim 3.100) gaan bij ons naar school, samen met ruim 2.400 kinderen uit arme gezinnen en sloppenwijken. WereldOuders biedt basis-, middelbaar- en meestal ook vakopleidingen aan op het terrein van het familiehuis*. Deze vakopleidingen zorgen ervoor dat kinderen een praktisch vak leren zoals naaister, timmerman of schoenmaker. Voor kinderen die goed kunnen leren bestaat ook de mogelijkheid om door te leren aan de hogeschool of universiteit. Na elke afgeronde opleiding doen de jongeren een servicejaar in het familiehuis in hun vak-of interessegebied. Op deze manier doen ze werkervaring op én ze doen iets terug voor het familiehuis.

*Bij sommige huizen is geen eigen school op het terrein, hier wordt het onderwijs aangeboden in samenwerking met lokale privé scholen.

Onderwijs geeft kinderen de kans op een betere toekomst. Onderwijs vergroot de kans op een baan en daarmee de kans om armoede te ontstijgen. Daarnaast leidt onderwijs ertoe dat kinderen beter in staat zijn beslissingen te nemen die hun verdere levensloop positief beïnvloeden.

De kinderen in de familiehuizen van NPH beginnen op de kleuterschool en daarna gaan ze naar primary school (vergelijkbaar met de groepen 3 tot en met 6 van onze basisschool). Vervolgens gaan ze naar middle school, dat is vergelijkbaar met de bovenbouw van de basisschool en de eerste jaren middelbare school. Naast de reguliere lessen op middle school leren de jongeren een praktisch vak zoals naaister, bakker, timmerman, elektricien of schoenmaker. Hier krijgen zij na afronding een erkend certificaat voor.

Na middle school krijgen de jongeren de kans om naar de high school te gaan of zelfs aan de universiteit te studeren. Niet alle jongeren hebben de capaciteiten om naar high school of universiteit te gaan, maar zij kunnen dankzij de vakopleiding toch een baan vinden of een eigen bedrijf opstarten. Ook voor jongeren die wel verder gaan leren, zijn de praktijklessen waardevol. Zij ontdekken hun talenten en leren praktische vaardigheden die een zelfstandige toekomst ondersteunen.

Bijzonder aan de werkwijze van NPH is dat alle jongeren na het voltooien van een opleiding een ‘servicejaar’ volgen. Een soort stage waarbij zij werkzaam zijn in het familiehuis. Ze werken op het gebied van hun opleiding zodat ze een bijdrage leveren aan het familiehuis en tegelijkertijd werkervaring opdoen. Naast onderwijs voor de kinderen uit de familiehuizen, biedt NPH ook onderwijs aan kinderen uit de gemeenschap.

Resultaten 2018
Resultaten 2018 met betrekking tot onderwijs:

  • 42 jongeren zijn afgestudeerd aan de universiteit, waarvan 15 meisjes
  • 308 jongeren behaalden hun highschool diploma
  • 215 kinderen ontvingen een certificaat van een vakopleiding

Bijzondere onderwijsprojecten

  • Wij zijn trots op al onze kinderen, maar soms extra trots. Zo studeert Jean Francois Seide, opgegroeid in het familiehuis in Haïti, momenteel aan 's wereld meest gerenommeerde Universiteit Oxford University.
  • In de Dominicaanse Republiek is afgelopen jaar de vakschool geopend waar kinderen opgeleid worden tot naaister, timmerman, schoenmaker of pottenbakker.

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top